Co můžete dělat, pokud vám končí fixace hypotéky?
14. 11. 2023

Co můžete dělat, pokud vám končí fixace hypotéky?

Přichází konec fixace vaší hypotéky a nejste si jistí, co dělat dál? Nebojte se, nejste v tom sami! Tento článek vám ukáže, jaké možnosti máte k dispozici. Zjistěte, jak efektivně porovnat nabídky od různých bank, zda se vyplatí refinancovat či zda existují alternativní řešení, která by vám mohla lépe vyhovovat. 

Porovnání nabídek od různých bank: Klíč k lepším podmínkám 

Když vám končí fixace hypotéky, je čas přemýšlet o tom, co bude následovat. Jednou z prvních věcí, kterou byste měli udělat, je porovnání nabídek od různých bank. To vám může pomoci získat lepší úrokové sazby a podmínky, což může významně ovlivnit vaše měsíční splátky a celkové náklady na hypotéku. Začněte tím, že si vyžádáte aktuální nabídky od několika bank a pečlivě je prozkoumat. Dbejte na to, abyste porovnávali nabídky se stejnými parametry - například délkou fixace, úrokovou sazbou a dalšími poplatky.

Některé banky mohou nabízet lákavě nízké úrokové sazby, ale mohou být spojeny s vyššími poplatky nebo méně výhodnými podmínkami. Je důležité se podívat nejen na úrokovou sazbu, ale i na celkové náklady hypotéky, tedy RPSN. Zvažte i možnost osobního jednání s odborníkem na finance, který vám může nabídnout individuální podmínky nebo vám pomůže lépe pochopit jednotlivé aspekty nabídek.

Refinancování hypotéky: Kdy se to vyplatí a na co si dát pozor 

Refinancování hypotéky může být skvělým způsobem, jak snížit vaše měsíční splátky nebo zkrátit dobu splácení. Pokud se úrokové sazby od doby, kdy jste si vzali hypotéku, snížily, může refinancování významně ušetřit vaše peníze. Nicméně, je důležité vzít v úvahu všechny související náklady, včetně poplatků za předčasné splacení původní hypotéky a poplatků za zřízení nové.

Pozor, mějte ale na paměti, že od ledna nejspíše přijde změna ve výši poplatku za předčasné splacení hypotéky. Vládní koalice se dohodla, že tento poplatek bude od nového roku až jedno procento ze zbývající částky úvěru. Tato změna může mít významný dopad na celkové náklady refinancování vaší hypotéky. Podle pozměňovacího návrhu bude možný poplatek 0,25 procenta za každý rok do konce fixace, ale nejvýše jedno procento z nesplacené jistiny. Doteď mohly banky účtovat za předčasné splacení hypotéky jen symbolické částky v řádu stovek korun jako administrativní poplatek. Po změně se však tato částka může vyšplhat až na desetitisíce korun, což je významný aspekt, který by měl být vzat v úvahu při rozhodování o refinancování.

Alternativní řešení: Možnosti mimo tradiční bankovní sektor

Kromě standardního refinancování hypotéky existují i další možnosti, které mohou být pro některé klienty výhodnější. Tyto alternativy zahrnují například stavební spoření, úvěry od nebankovních institucí, nebo dokonce soukromé půjčky. Je důležité prozkoumat tyto možnosti, jelikož některé mohou nabízet lepší úrokové sazby nebo flexibilnější podmínky než tradiční banky.

Stavební spoření může být výhodné zejména pro ty, kteří mají již nějakou dobu naspořené prostředky a mohou využít výhodných úrokových sazeb. Nebankovní instituce často nabízejí rychlejší vyřízení úvěru a méně přísné požadavky na zajištění, což může být přínosné pro klienty s méně stabilním příjmem nebo s historií v registrech dlužníků. 

Při hledání alternativních řešení je však klíčové pečlivě zvážit všechny související rizika a náklady, s nebankovními úvěry se často pojí zvýšená rizika. Je proto důležité konzultovat vaše finanční rozhodnutí s odborníkem a zvážit všechny možnosti a jejich důsledky.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu po skončení fixace vaší hypotéky, klíčem k úspěchu je informovanost a pečlivé zvážení všech možností. Vždy je důležité mít na paměti vaše finanční cíle a současnou finanční situaci. Nebojte se vyhledat radu od odborníka ze světa financí a využijte dostupné zdroje, aby vaše rozhodnutí bylo co nejlepší. Pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit, neváhejte se na mě obrátit. 

Tomáš Jakubík
Autor: Tomáš Jakubík

Finančním poradenstvím se zabývám již od roku 2003.

Jako učitel ZŠ jsem se zprvu zajímal pouze o informace, které bych využil ve svém životě.

Postupně jsem ale tomuto oboru začal propadat.

Každý den je pro mě výzvou, baví mě bourat mýty a předsudky.

Jsem osudu vděčný, že jsem tuto příležitost dostal a nenechal si ji ujít.

Máte ambice, elán a chcete úžasnou kariéru? Nečekejte.

Ale je jedno, zda vás zajímá spolupráce, nebo chcete řešit vlastní finance. Rád se s vámi sejdu u šálku kávy a provedu vás světem financí.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Líbí se Vám články na mém webu?

Přihlašte se k odběru nových článků.

zpracováním osobních údajů