Téměř každý druhý přijde o peníze při podvodném volání. Jak nenaletět podvodníkům?
02. 11. 2022

Téměř každý druhý přijde o peníze při podvodném volání. Jak nenaletět podvodníkům?

Nedávno se mi podařilo vyslechnout historku o tom, jak známému volala manželka. Celá vyděšená. Chvíli předtím totiž naletěla podvodníkovi na telefonu a zadala mu veškeré nutné údaje k převodu peněz ze svého účtu. Naštěstí jí to došlo téměř okamžitě poté, co rozhovor s údajným pracovníkem banky ukončila.

Tehdy se známému a jeho ženě naštěstí podařilo podniknout okamžité kroky k nápravě, ale stejně během pár minut, než podvodníkům zablokovali přístup k účtu, už měla na svém účtu pozměněné týdenní a měsíční limity. Stačilo, aby byli trochu pomalejší a podvodníci by provedli potřebné transakce a všechny peníze z účtu „odčerpali“.

Možná si říkáte, že vám by se to stát nemohlo. Jenže případů takzvaného vishingu (název pochází z angličtiny a znamená podvodné navolávání) každoročně přibývá a pachatelé používají stále lepší a rafinovanější způsoby, jak svoji oběť zmást tak, aby jim uvěřila.

Haló, tady banka

Vishingový útok většinou probíhá tak, že vám zavolá z neznámého čísla údajný pracovník banky nebo finanční poradce. Vysvětlí, že zjistili napadení vašeho účtu a že je nutné převést peníze na bezpečnější účet. Stačí mu prý jen několik vašich údajů a zbytek zajistí.

Útok vlastně trvá jen několik vteřin, kdy vám podvodník během chvilky položí takové otázky, abyste v šoku prozradili vše nutné. Dokonce často následuje ještě další telefonát, kdy volá přímo policie (samozřejmě falešná) a potvrdí vám tvrzení z prvního telefonátu a nutnost převedení peněz jinam.

To, že je to vše podvod, vám tak nemusí vůbec dojít. Často navíc podvodníci disponují informací o skutečné bankovní instituci, kde máte svůj účet. Dokonce umí napodobit jakékoliv telefonní číslo, tedy i skutečnou infolinku banky.

Bohužel kromě peněz získají podvodníci také citlivé osobní údaje, které mohou kdykoliv zneužít. Pachatelům těchto podvodů sice hrozí trest odnětí svobody až osm let, ale co je vám to v tu chvíli platné.

Dvojnásobné množství útoků i okradených

Bohužel vishingových útoků v posledních letech a měsících přibývá a zloději se často zaměřují právě na oblast bankovnictví. Škody se jen v samotném Česku pohybují za letošní rok na dvojnásobku toho, co banky zaznamenaly a řešily v průběhu roku 2021. Současně platí, že téměř každý druhý podvodný telefonát končí škodou pro klienta.

Podle dat České bankovní asociace se průměrná částka, o kterou jsou klienti při podvodném navolávání připraveni, pohybuje kolem 250 tisíc korun. V případě rodiny známého to sice neplatí, ale vishingovému útoku může čelit každý z nás, a ne vždy to dopadne dobře.

Proto nikdy nezapomeňte na pravidla bezpečného chování v kyberprostoru. Nejen při telefonování.

Čtěte, ale neklikejte

Vždy si čtěte, co vám banka nebo jiná instituce posílá, ale neklikejte slepě na odkazy, které vám přijdou do e-mailu nebo mobilu. To samé platí i u zpráv od přátel v nejrůznějších aplikacích. Účet vašeho online přítele může být zneužit a útočník vám ve zprávě přeposílá falešný odkaz nebo po vás žádá například vaše telefonní číslo. Na nic neklikejte, nic neposílejte.

V případě e-mailu si zkontrolujte e-mailovou adresu odesílatele, jestli je v normálním tvaru (například info@vasebanka.cz), a ne ve tvaru například info@vasebankacx20.cz.

Nesdělujte citlivé údaje

Pokud vám volá někdo, kdo se představí jako pracovník banky, neznamená to, že je opravdu pracovník banky! Pokud nemáte šanci si to ověřit, nesdělujte citlivé bankovní informace do telefonu. Skutečný pracovník banky po vás navíc nikdy nechce všechny údaje, ale například první a třetí číslo z vašeho PINu, hesla nebo jiných údajů.

Stejně tak nevyplňujte údaje na neznámých stránkách. Zkontrolujte si webové adresy, jestli jste opravdu na stránce například vasebanka.cz, a ne na stránce vase0banka1.rs a podobně.

Toto jsou samozřejmě jen ta nejzákladnější pravidla, ale i ta někdy stačí, aby vás ochránila před zneužitím vašich údajů a ztrátou peněz. Možná se to dá shrnout slovy pořekadla: „Důvěřuj, ale prověřuj.“ V online světě a technologiích si tedy raději vždy ověřte a zkontrolujte vše, co můžete, a pak teprve jednejte.

Tomáš Jakubík
Autor: Tomáš Jakubík

Finančním poradenstvím se zabývám již od roku 2003.

Jako učitel ZŠ jsem se zprvu zajímal pouze o informace, které bych využil ve svém životě.

Postupně jsem ale tomuto oboru začal propadat.

Každý den je pro mě výzvou, baví mě bourat mýty a předsudky.

Jsem osudu vděčný, že jsem tuto příležitost dostal a nenechal si ji ujít.

Máte ambice, elán a chcete úžasnou kariéru? Nečekejte.

Ale je jedno, zda vás zajímá spolupráce, nebo chcete řešit vlastní finance. Rád se s vámi sejdu u šálku kávy a provedu vás světem financí.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Líbí se Vám články na mém webu?

Přihlašte se k odběru nových článků.

zpracováním osobních údajů